MijnBunzlau.nl Company Information
Algemene informatie
Het verhaal achter het prachtige, met de handgemaakte Bunzlau Castle servies
Wellicht ben je er wel eens langs een winkel gelopen waar het servies in de etalage stond. Het kan bijna niet anders dan dat het toen al je interesse wekte. De heldere blauwe kleuren zijn bijna niet te missen. Het servies zelf is niet alleen mooi… maar ook het verhaal achter dit geweldige handgedecoreerde servies.
Het begon allemaal…in de Middeleeuwen, in het toenmalige Duitse grensplaatsje Bunzlau. Hier was het maken van gebruiksvoorwerpen van aardewerk een echte volkskunst. Het nu prachtig blauw gekleurde servies bestond destijds uit kruiken en tafelgerei versierd met een reliëf, dat aangebracht werd met witte klei. In dezelfde periode begon men te experimenteren met gekleurd glazuur, sponstechnieken en verschillende decoraties. Dit prachtige servies bleef niet onopgemerkt en vond uiteindelijk zijn weg door heel Europa.
Pauwenoog
Ken je het decor Peacock Eyes? Ook wel het ‘Pauwenoog’. Dit decor werd in het begin van de 20ste eeuw ontworpen en was het allereerste decor. Dit herkenbare en typische decor wordt nog steeds gemaakt. In de twintiger jaren van de vorige eeuw werden nog meer kleurrijke decoren toegevoegd.
Inmiddels worden de ontwerpen anno de 21ste eeuw ontworpen door ontwerpers en kunstenaars die zijn opgeleid aan Academie voor de Fijne Kunst in Polen. Deze creatieve mensen zijn verantwoordelijk voor het ontwerp van de vele motieven die met de hand op het aardewerk worden aangebracht.
De productie
Zo’n kopje of bordje komt niet zomaar even uit de fabriek rollen. Hier gaat heel veel liefde en handwerk aan vooraf. De gehele productie van het servies, van klei tot mok, vindt plaats in het zuiden van Polen. Het aardewerk, dat de basis voor het servies vormt, wordt uitsluitend vervaardigd van mineraalrijke, ruwe klei. Bunzlau Castle servies mag met recht 'handgemaakt' worden genoemd: slechts enkele machines, waaronder een mengmachine en de oven worden dagelijks gebruikt voor de productie van het 'kale' aardewerk. Op een echte pottenbakkerstafel wordt het aardewerk gevormd en verder bewerkt.
Van de 376 werknemers is maar liefst tachtig procent vrouw. De meeste Poolse dames zijn te vinden op de afdeling decoratie. Iedere dag worden hier sponsjes met kleine scharen tot verfijnde stempels geknipt. Het voorgebakken aardewerk – dit heet biscuit – wordt met deze sponsjes en met penselen gedecoreerd. Glazuur zorgt voor de welbekende, duurzame glans op het servies. Het servies wordt gebakken in een grote, elektrische oven bij een constante temperatuur van 1300ºC.
Dit filmpje biedt de mogelijkheid om eens achter de schermen bij de fabriek te kijken:
Nadat het servies is gedecoreerd, geglazuurd, en afgebakken, wordt het gereedgemaakt voor verzending. Het servies wordt over de hele wereld verstuurd.. bijvoorbeeld naar Japan.. daar zijn ze ook zo gek op de kleur blauw.
Dorpsstraat 15 Vorden
- Openingstijden
-
Dinsdag:10:00 - 17:00Woensdag:10:00 - 17:00Donderdag:10:00 - 17:00Vrijdag:10:00 - 17:00Zaterdag:10:00 - 16:00
- Parkeren
- Het bedrijf heeft een parkeerplaats.
- Telefoonnummer
- +31653146587
- Linki
- Sociale accounts
- Trefwoorden
- winkel in aardewerk, groothandelaar
MijnBunzlau.nl Reviews & Ratings
How do you rate this company?
Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.