Sportpark Zegersloot - SV ARC

thumb_up 1485 likes
favorite 1264 favorites
Olympiaweg 6
2406LG Alphen aan den Rijn, Nederland
phone
Click to show phone

Sportpark Zegersloot - SV ARC Company Information

Algemene informatie

ARC speelt al ruim 80 jaar een rol van betekenis in het amateurvoetbal in Alphen aan den Rijn. Aanvankelijk ziet de vereniging zich nog overvleugeld door de voetbalvereniging Alphen, maar inmiddels is ARC al jaren de grootste en hoogst spelende voetbalclub in Alphen aan den Rijn.

Schooljongens richten ARC op
We schrijven dinsdag 22 februari 1927. In gebouw Concordia in de Concordiastraat in Alphen aan den Rijn zijn enkele tientallen schooljongens van de christelijke HBS en MULO verzameld en enkele wat oudere heren. We zijn getuige van de oprichtingsvergadering van Sportvereniging Alphense Racing Club. Die club is een feit als de door de jongens als voorzitter aangezochte dominee Daan van Lokhorst aan het eind van de avond de vergadering sluit.
SV ARC biedt in de eerste jaren van haar bestaan vooral gereformeerde jongens niet alleen de gelegenheid om in clubverband tegen een balletje te trappen. De club kent in de beginjaren ook nog een atletiekpoot. Overigens gaat de atletiekafdeling nog voor de Tweede Wereldoorlog samen met de atletiekafdelingen van andere plaatselijke voetbalclubs op in de atletiekvereniging AAV ’36. Het eerste jaar komen de voetballers van ARC nog uit in een zogenaamde wilde competitie. Daarna speelt de club in de reguliere competitie. In die eerste jaren rijgen de kampioenschappen zich aaneen, in weerwil van de primitieve accommodatie aan de Steenstraat. In een hok, zonder licht, moeten beide elftallen zich omkleden. Voor de scheidsrechter dient een diepe kast als kleedruimte. Wie dorst heeft, is aangewezen op slechts een kraan waaruit na afloop ook het koude water stroomt om de wasbak te vullen om zich het zweet van het lijf te poetsen.

Naoorlogse groei
In het begin van de Tweede Wereldoorlog verlaat ARC de Leidsche Voetbalbond om over te stappen naar de KNVB, maar uiteindelijk verdwijnt elke lust om te voetballen. Dertien leden houden de club in leven. Na de oorlog komen vele oud-leden weer terug en in 1946 meldt zich het honderdste lid. Dan staat ook spoedig de eerste verhuizing voor de deur, want de KNVB stelt vast dat de accommodatie aan de Steenstraat niet meer aan de vereisten voldoet. In 1952 wordt het 25-jarig bestaan opgeluisterd met de ingebruikname van het nieuwe complex aan de Nieuwe Sloot.
Sportief gaat het de vereniging ook voor de wind. In 1956 is ARC de eerste club in Nederland die zich tweedeklasser mag noemen. In 1958 grijpt de vereniging in de finale tegen Genemuiden nog naast de KNVB-beker (landelijk) maar in het jaar erop verdwijnt dat kleinood voorgoed in de prijzenkast van de Racing als opnieuw Genemuiden dan wel verslagen wordt. ARC mag de beker houden, omdat de KNVB het seizoen erop een nieuwe aanschaft.

Weer verhuizen
Sportief volgen jaren van ups and downs, maar het ledental groeit gestaag. In 1962 wordt het 400e lid begroet. Nieuwe Sloot wordt te krap (en te slecht), zodat de tweede verhuizing, nu naar de Bijlen zich aandient. In 1970 is die verhuizing een feit. Een eigen clubhuis, het Racing Home, en al snel lichtmasten rond het hoofdveld maken de ambities van de vereniging duidelijk.
Helaas gaat het de club sportief gezien niet voor de wind in die jaren. Dat doet echter geen afbreuk aan de toeloop naar ARC en bij het 50-jarig jubileum is duidelijk dat een derde verhuizing in de geschiedenis van de club onontkoombaar is. In 1983 vindt die verhuizing zijn beslag en betrekt ARC het huidige sportcomplex Zegersloot met dan nog vijf speelvelden (inmiddels zeven, waarvan twee ook als trainingsveld bruikbaar zijn) en twee trainingsvelden. Met een wedstrijd tegen Ajax (0-4) wordt het complex officieel in gebruik genomen en begint de Racing aan een glorieperiode.

Nationale toppers
In de jaren op Zegersloot wordt gespeeld tegen nationale toppers (Ajax, Feyenoord en PSV), buitenlandse clubs (Southampton) en als hoogtepunt in de clubgeschiedenis in 1990 tegen het Nederlands Elftal met bijna 10.000 toeschouwers!

Vier jaar eerder, in 1986, heeft de Racing dan al de nationale zaterdagamateurtop bereikt. Op dat podium, toen nog de eerste klasse, inmiddels al weer een aantal jaren de hoofdklasse, is de club tot het seizoen 2001-2002 actief geweest, al scheelt het een aantal malen maar weinig… In het jubileumjaar 2002 verspeelt de Racing pas op de slotdag die plaats in de hoofdklasse. De afwezigheid in de hoofdklasse zal slechts 1 seizoen duren want via een kampioenschap van de eerste klasse wordt in 2003-2004 weer opgetreden in de hoofdklasse.
Daartegenover staat echter ook een kampioenschap, in 1998, in wat velen noemen de eredivisie van het zaterdagvoetbal, de hoofdklasse A. De club grijpt maar nipt naast het landskampioenschap van de zaterdagamateurs. Dat alles heeft ook tot gevolg dat leden blijven toestromen, tot ver over de 1200 in 2003. In 2005 staat de ledenteller op 1400. Helaas heeft ARC aan het eind van het seizoen 2005-2006 opnieuw moeten buigen voor het degradatiespook en heeft een stapje terug moeten doen naar de eerste klasse. Maar via de nacompetitie in het seizoen 2007-2008 wordt op 17 mei 2008 de nummer 12 van de Hoofdklasse B, VVOG in Werkendam met 1-3 teruggewezen en wordt opnieuw de Hoofdklasse-status heroverd.

Na een lang seizoen waarin maar liefst vijf beslissingswedstrijden gespeeld moesten worden, promoveerde ARC naar de in het seizoen 2010-2011 opgerichte Topklasse.

Dames en meisjes
In de geschiedenis van ARC dient overigens te worden vermeld dat voetballen bij ARC niet alleen een zaak is van jongens en mannen, maar ook van meisjes en met ingang van het seizoen 2004-2005 voor het eerst, van dames. Tussen de jongens voetballende meisjes komen bij de jongste lichtingen eind jaren tachtig, begin jaren negentig sporadisch voor. Tot een paar meisjes het plaatselijke schoolvoetbaltoernooi aangrijpen om ARC eens stevig te promoten als voetbalclub, dient zich zowaar een heel meisjesteam aan. Aanvankelijk komt dat uit in de jongenscompetitie, maar al gauw wordt de meisjescompetitie opgezocht. Veel van de pioniersters van toen hebben inmiddels de 18-jarige leeftijd bereikt en zij vormen de kern van het eerste damesvoetbalteam van de Racing. Inmiddels nemen al een handvol meisjes- en damesteams in de diverse leeftijdcategoriën deel aan de competitie.

G-voetbal
Iedere ARC-er weet hoeveel plezier je aan de voetbalsport kunt ontlenen. Met die achterliggende gedachte hebben een aantal betrokkenen aan het begin van het seizoen 2007-2008 een start gemaakt met het zogenoemde G-voetbal voor de jeugd. Een initiatief wat enorm blijkt aan te slaan, want aan het eind van dat eerste seizoen zijn er al twee teams in de strijd en is het eerste kampioenschap reeds een feit. Een mooi initiatief, want voetbal is uiteindelijk de volkssport nummer één en moet dus ook beschikbaar zijn voor iedereen!

Meer informatie
Voor wie uitgebreider kennis wil nemen van die geschiedenis het volgende: ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de vereniging op 22 februari 2002, is een jubileummagazine verschenen. Daarin doet Rob Langerak, onder andere redacteur van het clubblad de ARC-Klanken, uitvoerig verslag van die rijke geschiedenis; waarbij hij put uit gegevens van Ton van Bemmel; Gert Jan van Heyningen, Gerrit Verschuur, Arry Zwaan en huisarchivaris Jan Westmaas. Een beperkt aantal uitgaven van dat jubileumnummer is tegen betaling van € 3,50 verkrijgbaar bij de vereniging.

Olympiaweg 6 Alphen aan den Rijn

Openingstijden
Parkeren
Het bedrijf heeft een parkeerplaats.
Telefoonnummer
+31172472770
Linki
Sociale accounts
Trefwoorden
voetbalclub, sportclub, vereniging of organisatie

Sportpark Zegersloot - SV ARC Reviews & Ratings

How do you rate this company?

Are you the owner of this company? If so, do not lose the opportunity to update your company's profile, add products, offers and higher position in search engines.

A similiar page for your business? Make sure everyone can find you and your offer. Create your dedicated company page on Yoys - it's simply and easy!
Voeg uw bedrijf toe